Post Page Advertisement [Top]

Nájsť skvelý mejkap je úžasné. Na trhu je neskutočne veľa produktov na všetky druhy pleti a jej rôzne problémy či variácie. Ak už nájdete produkt, ktorý vám sedí, určite sa ho aspoň istú chvíľu držíte. Aj pleť sa totiž mení a to, čo vám sedelo pred dvoma rokmi vám dnes môže reagovať úplne zle. To som ale neprezradila žiadnu novinku.
Mejkapy alebo BB krémy používam takmer denne - v podstate sa nelíčim len vtedy, keď viem, že nikde nepôjdem alebo idem športovať. 
Ako si správne naniesť mejkap alebo BB krém? Nuž, nie je to ťažké, ale ani úplne jednoduché. Základom je poznať svoju pleť resp. pleť, ktorú líčite a všetko tomu prispôsobiť. Toto sú moje pomôcky, z ktorých každá má svoje čaro, ale nie každá vyhovie každej pleti a príležitosti. 

Len nedávno som písala o tom, ako som sa znova vrátila ku kórejským BB krémom. Nech si hovorí kto chce čo chce, pre moju pleť sú ázijské BB-čka tie najlepšie - krásne vytvoria prirodzený efekt, žiadna orandžáda na tvári nehrozí a dokonca poskytujú pleti aj nejakú ochranu. BB však nie je mejkap. Má inú textúru a inú funkciu. Mala som len dva ázijské (oba kórejské) BB krémy (Lioele a Missha) a oba boli v porovnaní s mejkapmi veľmi husté, preto ich najradšej nanášam prstami. Ak potrebujem, štetcom si doladím prechody medzi jednotlivými časťami tváre, aby pôsobila zjednotene, ale väčšinou ani to. U mňa BB = nanášanie prstami. Ale stále hovorím o pravom ázijskom BB kréme. Niektoré európske sa konzistenciou a funkciou od mejkapu takmer nelíšia, a preto je pre ne aj mejkap vhodnejší štetec alebo špongia. 

Pri mejkapoch nanášanie prstami veľmi nepreferujem, pretože takto som mala skúsenosť, že mi ten mejkap na tvári vydržal kratšie.

ŠTETCE

Momentálne mám doma tieto dva štetce na mejkap - jeden je stippling (Dermacol), druhý buffer (Zoeva). Nebudem riešiť značky, ale tvar štetcov. Stippling brush je údajne vhodný na dosiahnutie airbrush efektu. Tento druh štetcov ma nijak nelákal a sama by som si ho ani neobjednala, keby nebol v sade štetcov Dermacol, ktorú mi zaslali. Nemyslím si, že je vhodný na mejkap, pretože štetiny sú príliš dlhé, ľahko sa ohýbajú a skôr ako zapracovať mejkap som s nim bojovala. Buffer je pre mňa štetcová dokonalosť pokiaľ ide o nanášanie mejkapov. Štetinky má kratšie, ale nie príliš, krásne husté, neohýbajú sa pri aplikácii a mejkap sa nedostáva hlboko medzi štetiny. Buffer je môj miláčik a aj keď je kolekcia Golden Rose drahšia, vôbec neľutujem jeho kúpu ;-) 







ŠPONGIE

Podvedome som sa dlhodobo špongiám vyhýbala. Mám ich zafixované ako menej hygienické, sajúce mejkap a problematicky čistiteľné. Nie je to tak dávno, čo skratka BB vyvolala ďalšie šialenstvo, ktoré ma, ako obvykle, spočiatku celkom obišlo. Beauty Blender - značková, drahá a údajne kvalitná špongia. Neviem, neskúšala som. No aplikácia mejkapu špongiou ma veľmi zaujala, a tak keď som videla akciu v Oriflame, objednala som si ju. Tvar tej fialovej nie je pre mňa veľmi šťastný. Mejkap nanesie celkom dobre, no k problémovejším miestam sa ňou nedostanete (pod oči, okolie nosa a miesta, kde sa potrebujete vyhrať). Je jemnejšia a ľahšia a podarilo sa mi potrhať ju už pri prvom praní, hoci som sa snažila manipulovať s ňou naozaj jemne, pretože som čítala, že špongie sú náchylné na trhanie. Ružovú som objavila v DM a bola to láska na prvý pohľad. Veľmi nápadne sa podobá na BB špongiu, no stojí len približne 4 €. Bála som sa kvality, no som nadmieru spokojná. Je hutnejšia, jej tvar je ideálny na aplikáciu mejkapu po celej tvári a ešte sa mi ju nepodarilo zničiť pri praní. Môžete ich používať nasucho, vtedy je riziko, že absorbujú trošku viac mejkapu, alebo jemne navlhčené pre prirodzenejší vzhľad. 







V tomto videu som porovnala aplikáciu mejkapu uvedenými štetcami a špongiami. Viem, nie je to veľmi šťastné riešenie aplikovať produkt na tvár na ruke, no výsledný efekt bol veľmi podobný na  tvári, skôr išlo o to, aby ste videli, ako ten-ktorý produkt pracuje s mejkapom.




Tak teda štetec alebo špongiu? 

Moji favoriti sú jasní - vyhráva to buffer brush a špongia v tvare slzičky.


Aplikácia a použitie

Štetcom mejkap zapracujete jemnými krúživými pohybmi. Špongiou jemne mejkap vklepávate do pleti, takže obidva spôsoby vyzerajú pekne prirodzene, ak, samozrejme, nanesiete optimálne množstvo mejkapu vo vhodnom odtieni ;-) Oba produkty môžu mať všestrannejšie využitie - aj štetec aj špongiu totiž môžete okrem mejkapu použiť aj na vytieňovanie kontúr tváre, korektor, krémový bronzer a lícenku. Mohlo by to fungovať aj s kompaktnými, resp. práškovými produktami, ale tu už uprednostňujem špeci štetce na to určené.

štetec vs. špongia                   1 : 1

Čistenie a skladovanie

Štetec vyčistíte jednoducho - odkedy mám túto kefku od ebelin, používam len ju a ide to perfektne. Necháte ho vyschnúť a je to. Aj tu však treba byť opatrní. Pri nešetrnom zaobchádzaní môžu zo štetca vypadávať štetinky a znehodnocuje sa tak. Pri špongii je to o čosi komplikovanejšie, keďže nevidíte do jej vnútra a neviete, či sa niečo neusadilo aj tam. Špongiu opláchnete a vyčistíte takisto pomocou šampónu alebo pleťového gélu ako štetec, dostať z nej čistiaci gél/šampón je však trošku problematickejšie, pretože nevidíte, koľko prostriedku ostalo v jej vnpútri. Oba produkty je potrebné čistiť pravidelne, inak si koledujete o infekciu na pleti. 
Skladovanie štetca je taktiež jednoduchšie. Vložíte ho do nejakého stojana alebo pohárika a je to - nemusíte sa báť uskladniť ho, pretože používate iba časť so štetinami. Pri špongii nie je jedno, ako ju uložíte a kam ju uložíte, pretože ju môžete používať celú.

štetec vs. špongia                   2 : 1

Efekt

Povedala by som, že v tomto vyhrá špongia. Pri štetci niekedy môžu byť ťahy viditeľné a stalo sa mi, že keď som na bratovu svadbu líčila najprv nevestu, potom mamku, sestru a nakoniec seba, tak na všetkých troch predošlých tváričkách štetec robil šmuhy a náznak hrudiek aj napriek podkladovej báze, takže som musela siahnuť po špongii a ten efekt bol krásne prirodzený. Na mojej tvári ten istý štetec nenarobil žiadnu neplechu a efekt bol rovnaký ako so špongiou. Pre moju pleť je tento boj vyrovnaný, ale skúsenosť nasvedčuje, že špongia bude asi univerzálnejšia.

štetec vs. špongia                   2 : 2


Aké prekvapujúce! :-) Súboj je vyrovnaný. Aj štetec aj špongia majú svoje výhody a nevýhody. Snáď som vám v tomto príspevku aspoň ukázala, ktoré tvary štetcov a špongií sú vhodnejšie a lepšie na aplikáciu ako iné ;-)

Čo používate na aplikáciu mejkapu vy?

4 komentáre:

  1. Ahoj Katka, ja som si na makeup zadovážila štetec od hakuro a špongiu z parfums, vzhľadovo rovnakú ako ebelin. Musím povedať, že so špongiou sa mi pracuje lepšie, vzhľad je prirodzenejší, štetec mi robil šmuhy a masku, bol na mňa pritvrdý, aj keď sám o sebe mal štetinky hebučké, jemné, ale na tvári už sa tak nejavil, neviem prečo. Problém je, že nech použijem akýkoľvek makeup či korektor, po pár hodinách mám všetok makeup/korektor ako jednu mastnú masku, aj keď si dávam minimum a poriadne ho zapracujem do pleti, o pár hodín (3-4)prejdem po tvári prstom a celý prst mám zababraný, ako keby nebol ten makeup zapracovaný do pleti, sedí na nej, nevsiakne sa, pritom pri líčení to vyzerá, že je nanesený dobre, nevieš mi prosím poradiť? Bázu nepoužívam. Ďakujem. Stanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, presne toto mi robil štetec, keď som líčila na svadbu švagrinku, mamku a sestru - šmuhy a masku, pričom mne taký efekt nerobí. Báza nie je nutnosť, skôr aj ja ju používam iba keď chcem naozaj, aby mejkap vydržal dlho (teda hlavne na príležitostné akcie). Ak máš dobrý hydratačný krém nanesený ako podklad, tak neviem, kde inde môže byť problém. Skús ešte mejkap naniesť najprv na ruku a z ruky ho aplikovať (či už štetcom alebo špongiou) na tvár. Nie som odborník, ale vychádza mi to tak, že u niekoho lepšie funguje špongia a zatiaľ si neviem vysvetliť, prečo.

      Odstrániť
  2. Na mejkap sú najlepšie prsty. Na štetec medzi štetinky sa dostane makeup, ktorý tam zostane a nedostane sa na tvár a takisto zasa špongia časť mejkapu vsaje do seba a to je zbytočné plytvanie mejkapom. Kdežto s prstami sa to nestane. No a s prstami sa mi veľmi dobre pracuje, som tak zvyknutá. Jedine keď si nanášam korektor pod oči, tak najprv nanesiem prstami a potom zapracujem špongiou, lebo je ešte jemnejšia než prsty a pod očami si musím dávať pozor, lebo mám veľmi jemnú kožičku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, použitie štetca alebo špongie je v podstate plytvanie mejkapom. Ja si však dokonale zapracovať mejkap prstami neviem, preto preferujem buď štetec alebo špongiu, ktorá je, presne ako si napísala, jemnejšia.

      Odstrániť

Ďakujem Vám za komentáre! :)
Thank you for comments! :)

Bottom Ad [Post Page]